Gratis verzending vanaf €40,-

Personalisatie en maatwerk mogelijkheden

Persoonlijk contact, met oog voor aandacht

Ik kreeg de leukste en liefste reacties toen ik in mijn netwerk bekend maakte dat ik live ben gegaan met Rouw Creaties: mijn eigen bedrijf in handgemaakte mini urnen en assieraden.

Daarnaast kreeg ik echt ontzettend vaak de vraag: Selena, hoe heb je dat toch allemaal gedaan?

Ik heb vroeger veel gewerkt met social media, design en heb veel websites onderhouden en mogen bouwen. Het was voor mij dus geen onbekend terrein. Maar alsnog kan het overweldigend zijn en heb ik hulp ingeschakeld.

In deze blog lees je mijn verhaal over hoe ik mijn bedrijf startte, welke stappen ik genomen heb en welke handige tools ik gebruik.

Bedrijf starten stap 1: idee bedenken

Het begint allemaal met een idee. Zonder idee kom je natuurlijk niet ver. Tegenwoordig is de markt verzadigd, dus een origineel idee bedenken is lastig.

Negen jaar geleden begon bij mij het idee om een bedrijf te starten in handgemaakte mini urnen en assieraden. Ik was bang om te starten. Bang vanwege de angst voor de dood en of mensen mij niet gek aan ging kijken omdat ik een bedrijf heb in de uitvaartbranche.

Maar als jij achter je idee staat, zoals ik, moet je maling hebben aan wat mensen “mogelijk kunnen denken over jou”. Dit zijn maar gedachtes. En die gedachtes zijn niet echt, want achteraf gezien heb ik geen enkele nare of negatieve reactie gehad of het gevoel gehad dat mensen mij voor gek verklaarden. Er kwamen juist hele mooie dingen op mijn pad.

Stap 2: een bedrijfsplan maken en markonderzoek doen

Een bedrijfsplan maken en marktonderzoek doen klinkt misschien saai. Als je een idee hebt, wil je eigenlijk zo snel mogelijk starten.

Maar ik raad het iedereen echt aan om in ieder geval een bedrijfsplan te maken. Via de kvk heb je veel voorbeelddocumenten met plannen en hoe je marktonderzoek doet. Dit is puur voor jezelf en niet verplicht om te maken, want je krijgt veel inzichten en hierdoor kan je bepalen of je wel of niet gaat starten met je bedrijf.

Stap 3: praktische zaken voordat je je bedrijf start

Wanneer je besluit om je te registreren als ondernemer, dan moet je je eerst inschrijven bij de kamer van Koophandel. Via hun website kun je gemakkelijk een afspraak maken.

Nadat je ingeschreven bent ontvang je per post een BTW nummer. Ik zal er daarna voor kiezen om je aan te sluiten bij een boekhoudprogramma. Ik hou zelf een deel van mijn boekhouding bij in e-boekhouden. Een fijne en makkelijke programma waar ik mijn bonnen kan uploaden, facturen kan sturen en uren kan bijhouden. Ik het e-boekhouden van harte aanraden.

Stap 4: businesscoach inschakelen en inschrijven voor membership

De basis van je bedrijf staat. En nu? Welke stappen ga je nemen en wat moet je daarvoor doen?

Ik heb een coach in armen genomen voor het starten van mijn bedrijf en ben bij diezelfde coach lid van haar become financial free membership. Dit is een waardevolle membership met heel veel uitleg en how-to video’s over marketing, social media, adverteren, in de media komen, webshop starten, Etsy kanaal starten en nog zoveel meer. Het is bizar hoe veel waarde zij deelt in haar membership. Je kan voor €14,95 per maand al lid zijn.

Stap 5: een website met webshop maken

Voor mijn bedrijf is het belangrijk dat ik een website heb met een geïntegreerde webshop. Een website moet je hosten via een hostingsbedrijf.

Ik heb mijn hosting via Jouwsite host. Een kleinschalig hosting bedrijf waarbij je zelfs kan whatsappen met de eigenaar. Zij heeft mij een paar keer uit de brand geholpen toen ik vragen had, wat enorm fijn was!

Op Canva heb ik een Pro account, hier maak ik verschillende designs en afbeeldingen die geoptimaliseerd zijn voor de website. Zonder pro account kun je geen goede kwalitatieve afbeeldingen downloaden helaas, dus ik raad een pro account aan, zodat je afbeeldingen professioneel overkomen.

Ik heb voor mijn website de keuze gemaakt voor WordPress, een CMS systeem waarin je je website in kunt bouwen. Op mijn eigen website maak ik gebruik van een websitebouwer plugin genaamd Divi. Hiermee kan je zelf heel makkelijk je eigen website in elkaar zetten. Vroeger werkte ik ook vaak met Elementor, ook enorm fijn! Ik heb bij beide websitebouwers gewerkt met een betaalde versie, omdat je dan alles kan maken wat je wilt. Bij een gratis versie heb je beperkte functies.

Heb je even geen inspiratie over de indeling van je website? Op Etsy kun je veel templates vinden, zoals deze mooie ontwerp. Dit kun je makkelijk op je website importeren en bewerken met Elementor of Divi.

Bedrijf starten en bekendmaken met weinig budget

Ik heb afgelopen jaren veel geëxperimenteerd met verschillende materialen en vorig jaar heb ik veel geld geïnvesteerd in onder andere een atelier voor in mijn tuin, coaching etc. Hierdoor ben ik over mijn start budget gegaan en heb ik veel geld van mijn spaarrekening gepakt.

Ik heb daarom besloten om voorlopig geen betaalde marketing in te zetten voor mijn bedrijf. Uiteraard ga ik mijn bedrijf promoten via verschillende kanalen, waardoor ik op de lange termijn organisch gevonden ga worden met mijn bedrijf. In het membership heb je veel manieren om gratis verkeer naar je website te trekken, zoals SEO of social media marketing.

Je bent nooit klaar

Ik ben begin dit jaar live gegaan met mijn bedrijf. Ik werk nog 4 dagen per week in dienst bij een bedrijf. Op de maandagen ben ik de praktische zaken aan het doen voor mijn bedrijf zoals: website onderhouden, social media post maken en plannen etc.

Maar ik merk dat ik nog heel veel kan doen, zeker op het gebied van SEO (organisch hoog staan in de google zoek resultaten) en organische marketing. Soms lig ik wakker in bed en ben ik allerlei ideeën aan het bedenken. Dan lig ik urenlang wakker!

Mijn advies is dan ook: laat je niet gek maken, doe alles stap voor stap, schrijf je ideeën meteen ergens op en durf ook hulp in te schakelen. Ik heb bijvoorbeeld veel steun aan het membership van Become Financial Free. Ik vind het leuk om zelf alles op te zetten en wil ook veel zelf leren over het ondernemerschap.

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan mijn verhaal en dat je hier inspiratie uit haalt.

Veel liefs, Selena