Bijna iedereen heeft wel eens een dierbaar persoon verloren. De meeste mensen gaan daarna door een verschrikkelijk moeilijke periode heen, ook wel rouw periode genoemd.
Toen ik mijn oma en hondje verloren in 2 weken tijd heb ik een korte rouwperiode gehad. Op de een of ander manier kon ik het accepteren en ging ik al gauw verder met mijn leven. Uiteraard miste ik hun heel erg en tot de dag van vandaag is het gemis nog aanwezig.
Iedereen gaat op zijn manier om met rouwen, maar hoe ziet een rouwcoach dit eigenlijk? Wat ziet zij bij mensen die rouwen? Wat doet een rouwcoach nou precies? En wat kan zij allemaal vertellen over rouwen?
Om daarachter te komen ben ik in gesprek gegaan met rouwcoach José van Zonder moeten op blote voeten | Rouw- en verlies coaching. Een rouwcoach met een bijzonder verhaal over waarom zij gestart is met coachen en waarom zij graag iemand anders helpt in combinatie met haar passie en levenswijze: Leven op blote voeten en wandelen!
Starten als rouw coach
José is beide ouders plots verloren. Op een gegeven moment viel het op dat er na ongeveer een half jaar niemand meer om haar vroeg, terwijl zij eigenlijk nog aan het rouwen is. Hoewel José dit verder prima vond, zijn er genoeg mensen die denken: ik ben er ook nog, ik ben iemand verloren een half jaar geleden!
In de Corona periode kwam José erachter dat zij als rouwcoach verder wilde gaan: “ik wil de hele dag wandelen (op blote voeten) en meer betekenen voor anderen. In het bijzonder wil ik vrouwen helpen die een ouder verloren hebben en een positieve mindset willen ontwikkelen.”
Ouders verliezen
Wanneer iemand één of beide ouders verliest, dan krijgt het leven een hele andere wending. Vaak moet er een nieuwe invulling aan het leven gegeven worden. Het is ineens een heel ander leven wat je gaat leiden. Dat leven moet terug geclaimd worden en opnieuw ingericht worden. Het is eigenlijk weer een nieuwe start.
Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe ga je je eigen leven indelen zonder jouw vader en/of moeder aan je zijde?
Wat kan een rouw coach betekenen?
Wanneer mensen na een overlijden van een dierbare even niet meer weten hoe ze verder moeten en last krijgen van lichte lichamelijke klachten dan kan een coach daar ondersteuning in bieden met zijn of haar coachingstraject.
Met een rouwcoach kun je praten over je emoties, je frustraties uiten en praten over je verdriet. Je wordt gestimuleerd om je emoties te tonen en om grenzen aan te durven geven. Vaak gaan mensen maar door en laten zij niet aan de wereld zien dat er nog veel verdriet is, waardoor er continu een grens bereikt wordt. Een coach kan alle tools aanreiken die een helpende hand biedt in zulke situaties.
Emoties niet durven tonen in rouw periode
Veel mensen durven in hun rouwperiode geen emoties te tonen. Op een gegeven moment worden die emoties opgekropt of zelfs weggestopt. Maar wanneer je je tranen inslikt en je gevoelens probeert te onderdrukken, is dat slecht voor je lichaam. Je stress level kan op dat moment hoog oplopen en dan beginnen de lichamelijke klachten te komen zoals: hoofdpijn, slecht slapen en vermoeidheid.

Rouw – coachingstraject
Tijdens een coachingstraject wordt er een spiegel voor iemand gehouden. Eigenlijk moeten mensen zich weer even slecht gaan voelen, zodat zij er vervolgens aan kunnen werken. Op die manier kan iemand weer op het juiste pad gezet worden. Een coach zal iemand enorm uitdagen, soms tot aan vervelens toe. Maar dit is alleen maar goed bedoeld, want het doel is dat iemand zelf gaat nadenken en zijn eigen leven weer gaat claimen.
Rouw kent geen tijd. In principe rouw je altijd. Vaak duurt een coaching traject 6 maanden. Meestal is dit voldoende voor de hulpvraag. Indien er meer tijd benodigd is, staat een coach vaak open voor een langer traject. De lengte van een traject verschilt natuurlijk per coach.
Een helpende hand bieden aan iemand die rouwt
Merk je dat iemand aan het struggelen is omdat hij of zij (recentelijk) iemand verloren heeft en wil je diegene helpen?
Ga eens gerust het gesprek aan. Iemand die rouwt heeft vaak niet door hoe hij of zij zich gedraagt. Vertel diegene wat je ziet en ga met elkaar een open gesprek aan. Je kunt op een rustig moment voorstellen dat er hulp is voor hetgeen waar zij mee zitten. Maak het niet te zwaar en push niet, het kan namelijk confronterend zijn voor een ander. Tip: probeer je te verplaatsen in zijn of haar schoenen.
Is iemand er nog niet klaar voor om met jou in gesprek te gaan? Laat dan weten dat je open staat voor een ander moment. Na een confrontatie gaat iemand vaak wel nadenken. Zij zullen vanzelf op een gegeven moment naar je toe komen of elders aan de bel trekken.
4 tips van rouwcoach José
Ben je zelf iemand recentelijk verloren of wil je tips geven aan iemand die recentelijk een belangrijk persoon verloren hebben? Met deze rouw tips kun je iemand helpen of zelf verder komen:
1: Ontspanning is belangrijk, ook al voelt het allemaal weer goed aan. Men kan vaak ook lichamelijke klachten krijgen als ze te snel willen gaan en te veel willen doen. Het is belangrijk om goed te luisteren naar het lichaam.
2: Neem de tijd voor rouwen. Het is niet zomaar over, rouwen doe je namelijk je hele leven lang. Gun jezelf die tijd.
3: Geef grenzen aan. Geef bijvoorbeeld aan dat je een kutdag hebt en dat je met niemand wilt praten. Of dat je niet naar een verjaardag komt omdat je op het moment rust nodig hebt. Dat wil niet zeggen dat je alles uit de weg moet gaan (juist niet) maar soms is ‘even wat meer ruimte’ gewoon nodig.
4: Voel je zoals je je voelt, en weet dat het oké is. Geef ook aan hoe je je voelt en schaam je daar niet voor.
Als afsluiting van deze blog over rouwcoaching wil ik benoemen dat rouw geen proces is dat iemand alleen hoeft te doorstaan. Als je worstelt met verlies, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken.
Rouw coaches staan klaar om je te helpen bij het omgaan met je emoties en het vinden van manieren om verder te gaan. Hoe mooi is dat?
Liefs, Selena