Gratis verzending vanaf €40,-

Personalisatie en maatwerk mogelijkheden

Persoonlijk contact, met oog voor aandacht

Het verliezen van een huisdier of een iemand die je dierbaar was is een ingrijpende en pijnlijke gebeurtenis. Wanneer er gekozen is voor een crematie, hou je crematie as over. Degene die het as gaat ophalen krijgt een asbus mee waarin het crematie as zit opgeslagen.

Wil je iets moois en betekenisvols gaan doen met het as? Zoek je naar een persoonlijke manier om de nagedachtenis aan een dierbaar overleden persoon of huisdier te eren en te bewaren? Lees in deze blog enkele ideeën en tips over wat je kunt doen met het as.

1: Bewaar een beetje as in een assieraad

Heb je een klein beetje as over? En ben je iemand die houdt van sieraden? Kies dan voor een assieraad. Er zijn verschillende soorten soorten gedenksieraden, zoals sieraden van goud, zilver, epoxy of rvs. Je kunt as (laten) verwerken in een ring, hanger of oorbel.

Bij Rouw Creaties worden er ashangers gemaakt van het aangeleverde as en acrylhars in verschillende soorten designs. Bekijk de collectie assieraden hier.

2: Verwerk as in een kunstwerk

Laat een mooi kunstwerk maken van as. Je kunt bijvoorbeeld een schilderij laten maken of een bijzonder kunstobject van brons. Het as wordt dan verwerkt in het verf of andere grondstoffen van het kunstwerk. 

3. Bewaar as in een (mini) urn

Eén van de populairste dingen om te doen: as bewaren in een urn. Er zijn verschillende soorten en maten urnen. Zo heb je klassieke urnen die lijken of een vaas of unieke mini urnen in verschillende soorten vormen zoals een hart of tegel.

Bij rouw creaties heb je verschillende soorten mini urn in verschillende vormen zoals een hartje, wolkje, tegel of vaasje. Je kunt de mini urnen laten personaliseren met een vingerafdruk of een stukje tekst. Alle mini urnen worden gegoten met het as dat aangeleverd wordt. Bekijk hier de collectie mini urnen.

4. Plant een boom met as

Je kan crematie as laten mengen met grond om een plant of boom te laten groeien. Tegenwoordig zijn er ook kant en klare capsules die je kunt planten. 

Voorkom teleurstellingen door te zoeken naar een bedrijf die gespecialiseerd is in deze type bomen of planten. Het kan namelijk voorkomen dat een boom niet (goed) groeit of zelfs dood gaat.

5: Laat as gieten in epoxy

Epoxy is een kunststof hars waar heel veel dingen mee gemaakt kunnen worden zoals sieraden, schalen, kunstwerken voor aan de muur en decoratie voor je interieur.

Bij Rouw Creaties kun je een items van epoxy op maat laten maken. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan hier contact op. Je kunt ook inspiratie opdoen op mijn Pinterest pagina.

6: Tatoeage met as

Er zijn tatoeëerders die inkt mengen met crematie as, zodat je een bijzondere tatoeage hebt. Het is een mooie, blijvende manier om iemand voor altijd te herinneren. Je kunt een symbool tatoeëren, een naam of een mooi iets waar diegene voor stond of voor leefde. De mogelijkheden zijn oneindig. 

Ik heb zelf 2 tatoeages met een betekenis, alleen zit er geen as in verwerkt. Als ik de tatoeages weer eens zie, dan denk ik altijd op een fijne manier aan mijn oma. Helaas is deze tatoeage niet goed gezet (ik koos voor een goedkope tatoeëerder), waardoor die nu lelijk aan het worden is. Kies dus een goede tatoeëerder uit en bespreek samen wat je wilt hebben en of je as kunt verwerken in je tattoo.

7: As in een urn bijzetten op een begraafplaats of crematorium

Je kunt een urn waar as in verwerkt is op verschillende manieren bij zetten. Zo kun je een urn bijzetten in de urnengalerij van bijvoorbeeld een begraafplaats. Ook kan je een urn bijzetten in een bestaand (familie) graf. 

Zoek je een urn die je wilt plaatsen op een urnengalerij? Bekijk dan de hier de mogelijkheden. 

8: As uitstrooien

As uitstrooien is een van de mooiste manieren om afscheid te nemen van een overleden dierbare of huisdier. Je kunt het as bijvoorbeeld uitstrooien in de lucht met een asballon op 10 km hoogte of op een mooie plek waar je dierbare bijvoorbeeld graag kwam, zoals in de natuur, stad of op open zee.  

Er zijn regels verbonden aan het strooien van as. De regels kun je vinden op de website van de Rijksoverheid.

Vaak is het zonde om al het as te verliezen en wil je een klein beetje as bewaren. Dan is een mini urn of assieraad vaak een mooie oplossing. Op deze manier ben je niet al het as kwijt en heb je een mooie, kleine aandenken aan je viervoeter of overleden dierbare.

Mijn grootste tip

Het verliezen van een huisdier of een dierbare is een pijnlijke gebeurtenis. Neem rustig de tijd om na te denken over wat je wilt doen met het as. Ik heb pas 4 jaar later besloten wat ik wilde doen met het as van mijn oma en hondje, omdat er 9 jaar geleden weinig mogelijkheden waren. 

Zoals je hebt gelezen in mijn blog, zijn er veel mogelijkheden op het gebied van as bewaren. Kies iets wat echt bij jou past of wat bij de persoon past die overleden is. Een tastbare herinnering met een emotionele waarde is een mooi iets om te hebben.

Voor mij is het bijzonder om een passende, tastbare herinnering te maken en daarmee iemand te helpen in zijn rouwproces. Ik denk graag met je mee, samen kunnen wij er namelijk iets moois van maken.

Veel liefs, Selena